Seboroične bradavice su, može se slobodno reći, poznatije pod nazivom seboroične keratoze. Predstavljaju benigne tumore epidermisa građene od vezivne strome i epitela u pravilnom odnosu. Relativno su česte promjene koje se javljaju u srednjoj i starijoj životnoj dobi sa incidencom oko pedesete godine života.

Kako izgledaju?
Promjene su obično multiple, raspoređene u seboroičnim predjelima lica, grudi, leđa, ali i na koži stomaka i na velikim pregibima. Obično se srećemo sa situacijom da dođe pacijent, češće ženskog spola, i obično povećane tjelesne težine sa žalbom da ispod dojki, na leđima i korjenu dlaka na čelu ima promjene koje se uvećavaju i šire; da u predjelu dojki te iste promjene izazivaju svrab, crvenilo i neprijatnu vlažnost. To su u stvari seboroične keratoze u jednom odmaklom stadijumu.

Kako ih prepoznati i na vrijeme ukloniti?
U početku su to okrugle ili ovalne pločaste promjene, žućkaste ili mrke boje, somotaste površine. Postepeno se pretvaraju u uzdignute bradavičaste tvorevine, grubo zrnaste, hrapave površine, često prekrivene masnim keratinskim masama, skramom koja se lako skida. Promjene od mekših i blijedo žućkastih vremenom prelaze u tvrde, sjedinjene, mrke do mrko crne promjene veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Baza im nije infiltrirana. Melanin može biti prisutan u svim slojevima epitela, ali ga najčešće ima u bazalnom sloju. Hiperplastične resice koje prodiru u dubinu keratotične promjene i dijele je na režnjeve, zajedno sa prisutnim melaninom, navodi pacijenta u dilemu da je to mladež koga ne treba dirati, pa se zato i jave u fazi kada su promjene multiple rasprostranjene i tvrđe, što svakako otežava uklanjanje i bolji kozmetološki efekat. Maligna transformacija je izuzetno rijetka, ali treba napomenuti da spontanog povlačenja nema, već je prisutno stalno uvećavanje i umnožavanje promjena.

Lasersko uklanjanje seboroičnih keratoza - prije i neposredno posle intervencije
Liječenje se u najvećem broju slučajeva preduzima iz kozmetoloških razloga, ali sa pravom, jer su promene stvarno neprikladnog i odbojnog izgleda. Opet dolazimo do upotrebe tečnog azota, koji daje solidne rezultate, ali izuzetno sporo i sa čestim recidivima. Površinska elektrokoagulacija i kiretiranje mogu dovesti do takvih ožiljaka koji mogu izgledati gore nego prije intervencije. Prema tome, opet je metoda izbora Erbium yag laser... Ukoliko je promena manjih dimenzija i skorijeg datuma dovoljno je bez ikakve anestezije pristupiti njenom uklanjanju.

Erbium yag laser postiže efekat hladne ablacije, lasersko svjetlo se sa najvišim stepenom afiniteta veže za vodu u koži. Na taj način dolazi do vaporizacije (isparavanja) tkiva, a s obzirom da je emitiranje gustine energije izrazito kratko (250 mikrosekundi) nema termičkog oštećenja kože niti ožiljka. Zato se intervencija i zove hladna ablacija (ljuštenje).

Moguće je obrađivati jednu promjenu, a u toku jednog tretmana se može obraditi i više stotina promjena na trupu, leđima ili licu. Tretman se izvodi tako što se promjene anesteziraju (lokalni anestetik – Emla krema ili lidokain). Obrada jedne promjene traje 20-ak sekundi tako da se velike površine tijela mogu obraditi u periodu od 60 min. Nakon 7 dana od tretmana nastupa ljuštenje promjena i ostaju ružičaste pjege na mjestu postojećih keratoza koje treba čuvati od sunca. Obično je potrebno od 3 do 6 mjeseci da se uklope u normalni kolorit kože sa tek jedva vidljivim obrisima u nijansi kože. Erbium yag laser predstavlja apsolutnu terapiju izbora za tretman seboroičnih bradavica na koži. U velikoj prednosti je u odnosu na dosadašnje tehnike skidanja (krioterapija, elektrokoagulacija, hirurški tretman). Svakako se sa Erbium yag laserom mogu tretirati i druge brojne promjene na koži poput dermalnih nevusa, svih vrsta bradavica, žljezdanih izraslina na licu te žućkastih masnih naslaga na očnim kapcima (xanthelasma palpebrarum). 

Napomena !!!

Treba se javiti čim se slična promjena primijeti jer se time izbjegava njeno uvećavanje i dalje širenje. Sama intervencija je brza, bezbolna i krajnje efikasna i u toj fazi recidiva gotovo da i nema.