Usluge Farah centra

Dermatologija

Pregled, dijagnostika i liječenje

Dermatološko kozmetički centar Farah je moderna privatna zdravstvena ustanova koja ima za cilj prevenirati, dijagnosticirati i liječiti kožne i spolne bolesti. Centar obuhvata sve segmente klasične dermatologije, laserske dermatologije, te digitalnu kompjuteriziranu dermatoskopiju koja omogućava rano otkrivanje kožnih karcinoma, uz precizno određivanje terapijskih pristupa u liječenju istih. U centru su objedinjeni svi trendovi savremene medicine kako bi se omogućila primjena najnovijih naučnih i stručnih dostignuća, novih uređaja i metoda, a sve u cilju uspješnijeg dijagnosticiranja i liječenja različitih stanja i bolesti u okviru dermatovenerologije.

U dermatološkoj ordinaciji DKC Farah se vrši pregled, dijagnostika i liječenje:
 • kožnih bolesti djece i odraslih (psorijaza, rozacea, seboreja...)
 • liječenje akni, angioma, keloida, melasme, proširenih pora, dishidrotskog dermatitisa, crvenila lica, uraslih dlaka i upale korijena dlake
 • bolesti kose i noktiju
 • benignih tumora kože
 • liječenje prekomjernog znojenja (Botoxom)
 • blefarospasam (nekontrolisano treptanje kapcima)
Dermatoskopski pregled mladeža

Uklanjanje bradavica:
 • laserom
 • krioterapijom
Uklanjanje ožiljaka i pigmentnih mrlja:
 • Laserom
 • Kemijskim pilinzima
Spolne bolesti:
 • Pregledi,
 • dijagnostika
 • lječenje
Estetskokorektivni neagresivni tretmani (podmlađivanje, odstranjivanje tetovaža, kapilara i manjih vena na licu i nogama...), o ovim tretmanima možete pročitati opširnije u našem posebnom dijelu posvećenom ovim uslugama.

Klasični tretman lica

Klasični tretman lica je osnovni tretman i smatra se higijenskim tretmanom. Preduslov je za zdravlje i ljepotu kože i preporučuje se bez obzira da li imate posebnih problema sa kožom lica ili ne, a naročito je neophodan kod problematične kože (kože sa aknama).

Tretman lica klasičnom mehaničkom obradom problematičnih dijelova ubraja se u najstarije, ali i najzahtjevnije kozmetičke tretmane. Nečistoće koje se sakupljaju u porama ne predstavljaju samo estetski problem, već i onemogućuju hranjivim svojstvima preparata za njegu da nahrane kožu. Nerijetko je upravo klasični tretman, u kombinaciji s vrhunskim proizvodima preparativne kozmetike i svakodnevom njegom, neophodan za očuvanje zdravlja i ljepote kože lica. Uz svu naprednu tehnologiju u kozmetičkoj industriji, ovaj tretman ostaje ključan i najjasniji je dokaz stručnosti kozmetičara.

Tretman problematične kože započinjemo razgovorom klijenta sa doktorom i utvrđivanjem mogućih uzroka za određeno stanje kože. Tada doktor određuje lokalnu terapiju (izbor preparata je veliki). Uz lokalnu terapiju je potrebno odrediti i adekvatne tablete - antibiotici ili preparati retinoične kiseline, svaki od tih preparata ima svoje specifičnosti, u pogledu dužine liječenja, nuspojava i očekivanih rezultata i ne smiju se uzimati samovoljno - bez nadzora doktora. Naravno, sastavni dio liječenja je i klasični tretman lica. 

Liječenje problematične kože je pod stalnim nadzorom doktora i u zavisnosti od težine problema, zavisi i dužina perioda liječenja. Jako je bitna strpljivost, povjerenje i discipliniranost klijenta.

U Dermatološko kozmetičkom centru Farah, klasični tretman lica se izvodi prema pravilima savremene kozmetologije u nekoliko faza. U toku tretmana vrši se oblikovanje obrva i masaža ruku.

Tretman uključuje

 1. detaljna analiza tipa kože, detekcija osnovnih problema i izbor adekvatne preparativne kozmetike
 2. odstranjivanje šminke (up šminkanje)
 3. piling
 4. priprema lica za čišćenje sa ciljem otvaranja pora (ozoniranje, masaža, komprese)
 5. čišćenje lica (ekstrakcija komedona, otvaranje milijarnih cisti)
 6. sterilizacija
 7. zatvaranje pora nanošenjem odgovarajuće maske
 8. nanošenje odgovarajuće kreme
Tretman traje 60 do 90 min i preporučuje se da se kod mješovite kože radi svakih 20 - 25 dana, kod masne kože svakih 10-15 dana, a kod aknozne svakih 7 dana do sanacije problema. Naravno, vremenski intervali se određuju individualno s ciljem postizanja zdravog i njegovanog izgleda lica.

Dermatoskopski pregled mladeža

N O V O !!!
Dermatoskopska dijagnostika rizičnosti mladeža. Najsavremenijim dermatoskopom utvrdite stepen rizičnosti mladeža dok još nije kasno !!!
U Dermatološko kozmetičkom centru Farah zastupljena je nova tehnika dermoskopije pigmentnih promjena i mladeža na koži sa najsavremenijim dermatoskopom njemačke tvrtke VISIOMED. Identifikacija rizičnih mladeža je veoma brza, izražava se preko indexa benignost i skorovima od 1 do 10.

Za samo par minuta, pigmentne promjene se mogu uvećati do 50 puta, a snimanje je moguće i 2 mm ispod kože.Tehnika je idealna za pacijente sa velikim brojem mladeža, za njihovo periodično praćenje (u slučaju benignosti – odstranjivanje laserom ili praćenje promjena na mladežu svakih 6 mjeseci) i dijagnostiku eventualno rizičnih mladeža koje je potrebno odmah hirurški ukloniti uz pH identifikaciju, kao i za pacijente koji imaju pojedinačne mladeže na riskantnim mjestima, ili su bili iritirani ili oštećeni.
 • Skor od 1–3 znači da je mladež benignog karaktera i da se može odstraniti laserski.
 • Skor od 3–6 znači da mladež treba periodično dermatoskopski pratiti.
 • Skor preko 6 znači da je neophodno mladež hirurški odstraniti i uraditi pH analizu
Nakon svakog pregleda dobijate nalaz – SCAN mladeža sa index-om benignosti i uputama o daljem tretmanu mladeža.

Korak 1 - snimanje promjena mladeža

Korak 1 - snimanje promjena mladeža

Korak 2 - uvećanje promjene mladeža do 50 puta

Korak 2 - uvećanje promjene mladeža do 50 puta

Korak 3 - rezultati - dijagnostika promjene (mladeža)

Korak 3 - rezultati - dijagnostika promjene (mladeža)

Korak 4 - reultat je Index benignosti 3,2

Image

Foto galerija

Pratite naš rad

Dermatološko kozmetički centar
Farah Tuzla

Sa radom smo počeli 1998. godine i od tada centar zrači pozitivnom energijom, isijava toplim emocijama te postaje ogledalom nas samih.

FARAH Tuzla

Ulica Ivana Ribara broj 15,
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

+387 (0)35 25 55 55
+387 (0)35 25 55 06
+387 (0)35 27 62 81 
+387 (0)61 15 69 03 (Viber)

FARAH Sarajevo

Importanne centar IV sprat,
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

+387 (0)33 59 29 00
+387 (0)33 59 29 01

Radno vrijeme - Tuzla

Radno vrijeme - Sarajevo

2018 © DKC Farah Tuzla, sva prava pridržana | Design by: Web studio NESA