Hemangiom je najčešći dobroćudni vaskularni tumor, a tvore ga brojne krvne žilice koje su međusobno udružene. Obično se nalazi na koži, ali može se naći i u unutarnjim organima.

U praksi razlikujemo dva tipa ovog problema:

  1. haemangeioma capillare, građen od sitnih, gusto zbijenih krvnih žila - često se nađu već kod dojenčadi i mogu nestati do pete (5) godine života.
  2. haemangioma cavernosum, graden od većih, i vezivnim tkivom razmaknutih krvnih žila. S godinama se ne povlače.

Tvorbe predstavljaju većinom samo estetski problem i mogu se nalaziti bilo gdje na tijelu. Nastaju kao posljedica genetskog poremećaja u razvoju. Najčešće se javljaju odmah nakon poroda ili u ranom djetinjstvu.

Tretirati se mogu laserom. Cilj tretmana je spaljivanje krvnih žilica optičkom energijom, nakon čega one nestaju. Savjetuje se promjene što ranije tretirati, osobito dok su u razini kože jer se s vremenom povećavaju te budu iznad razine kože.

Teško je odrediti broj tretmana jer je to individualno te ovisno o obliku, veličini i starosti hemangioma. Prosječno se s tri tretmana postižu dosta dobri rezultati. S vremenom se povećava količina vezivnog tkiva u promjeni na račun krvnih žila, što je razlog slabijeg uspjeha tretmana kod starih hemangioma. Na pojedinim mjestima, pogotovo na nogama, nekad znaju biti jako otporni.

Laser optičkom energijom uništava krvne žile koje čine hemangiom. Zbog velike dubine prodora laser se koristi za dublje smještene hemangiome ljubičaste boje. Broj tretmana ovisi o veličini i smještaju promjene. Nekad je potrebno tretman kombinirati s više lasera ako se radi o dijelu smještenom bliže površini kože. Prvi se tretman uradi slabijom snagom kako bi se procijenila reakcija, a nakon toga radi se većom snagom.