Laserski tretmani

Image
Laserska tehnologija je sve naprednija i uspješnija. Ona postoji već dugo, ali se unatrag 20 godina počela intenzivno usavršavati i u medicini i u industriji ljepote. Tako su njezinim razvojem eliminirane kontraindikacije po ljudsko zdravlje kojih je prije u nekim slučajevima bilo, kao što su trajnija oštećenja na koži poput hiper ili hipopigmentacija, negativne nuspojave na koži koje su trajale i do nekoliko sedmica, osjetljivosti na sunce ili na neke preparate.

Pojam LASER je akronim od Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation, što u prijevodu znači pojačanje svjetlosti pomoću stimulirane emisije zračenja:

* L - light (svjetlo),
* A - amplification (pojačanje),
* S - stimulation (stimuliranje),
* E - emission (odašiljanje),
* R - radiation (zračenje).

Mogli bismo reći da pojam laser označava odašiljanje svjetla koje je pojačano i stimulirano u lasersku zraku. Najvažnija karakteristika lasera je da sve laserske zrake tvore jednu zajedničku zraku i imaju iste karakteristike, dakle boju, brzinu, valnu duljinu, energiju, smjer kretanja.

Laser radi tako što se putem vanjske energije pobuđuju atomi, pri čemu oni prelaze na višu energijsku razinu uz otpuštanje čestica svjetlosti (fotona) - a to se pojačava ogledalima - pri čemu nastaje laserska zraka.

Primjena lasera

Razvojem tehnologije, primjena lasera u medicini dobiva sve veće značenje u liječenju brojnih bolesti tako da se laser svakoga dana sve više primjenjuje. Laser postaje neizostavni oblik liječenja mnogih bolesti i postiže najbolje rezultate u odnosu na ostalu terapiju. Zahvaljujući primjeni lasera postignut je velik napredak u liječenju brojnih bolesti pa, npr, više nije uvijek nužna operacija ili primjena lijekova koji imaju štetne posljedice. Brojni neugodni zahvati više nisu potrebni, a oporavak je nakon primjene lasera znatno skraćen u odnosu na klasičnu operaciju. Osim u liječenju brojnih bolesti, laser u zadnje vrijeme sve veće značenje poprima u primjeni estetsko-korektivnih zahvata pa se danas laserom postižu rezultati o kojima smo donedavno mogli samo sanjati.

Razvoj laserske tehnologije sve se više temelji na primjeni neagresivnih zahvata bez oporavka, ili uz minimalni oporavak. Uskoro možemo očekivati sve veću važnost i češću primjenu lasera u liječenju brojnih bolesti, ali i u estetsko-korektivnim zahvatima. Primjenjuju se slijedeće vrste: Erbium YAG, Diodni (Mediostar), CO2, Q-switched Ruby, Beautystar, Cutera, frakcijski laser, Triactive, Genesis... Zahvaljujući teoriji selektivne fototermolize kožne promjene liječe se nježno i učinkovito. 

Jako je bitno kakvim se aparatom radi tretman jer postoje velike razlike između lasera i ostalih svjetlosnih uređaja. Pojednostavljeno, možemo ih podijeliti na laserske uređaje i ostale izvore svjetlosnog zračenja u koje spadaju IPL uređaji (L u kratici označava "light" tj. svjetlost, a ne laser) i fleš lampe. IPL i fleš lampe nisu ni približno djelotvorni ni bezbjedni kao laseri i nemaju aktivno hladenje što može izazvati opekotine na koži.

Ne ulazeći dublje u fiziku ovih uređaja možemo ukratko reći da su laseri iznimno snažni izvori svjetla precizno određene valne duljine koja je odabrana ovisno o svrsi za koju je laser namijenjen. Zbog njihove velike moći, propisano je da laserima u terapijske svrhe smiju rukovati isključivo doktori. IPL uređaji i fleš lampe s druge strane predstavljaju daleko manje složena, samim tim i jeftinija rješenja.

Njihova je upotreba dozvoljena i osobama koje nemaju adekvatnu medicinsku naobrazbu. Za kvalitetne rezultate potrebni su snažniji uređaji sposobni poslati svjetlost do ciljanog dijela, a da pri tome ne oštete ostale strukture u koži (laseri). 
Osim toga, jako je bitno da vlasnik laserskog aparata ima što više iskustva, da se kontinuirano educira i redovno servisira aparate da bi rezultati bili što bolji i da bi se eliminirala mogućnost nastanka nus pojava.  Danas se bez laserske tehnologije ne može zamisliti savremena dermatološka ordinacija. 

S obzirom na broj i vrste lasera, broj usluga, educirano osoblje i broj tretiranih pacijenata, Dermatološko kozmetički centar "Farah" je u samom vrhu evropske laserske dermatologije.

Ovi laseri osiguravaju tretiranje svih danas laserom mogućih kožnih bolesti i nedostataka. Stoga je njemačka tvrtka Asclepion i proglasila Dermatološko kozmetički centar "Farah" kao jedan od referentnih centara na Balkanu za edukaciju doktora, a prof. Edina Suljagića kao oficijelnog predavača i edukatora ovlaštenog za potpis certifikata o uspješno realiziranoj edukaciji doktora.

Pratite naš rad

Dermatološko kozmetički centar
Farah Tuzla

Sa radom smo počeli 1998. godine i od tada centar zrači pozitivnom energijom, isijava toplim emocijama te postaje ogledalom nas samih.

FARAH Tuzla

Ulica Ivana Ribara broj 15,
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

+387 (0)35 25 55 55
+387 (0)35 25 55 06
+387 (0)35 27 62 81 
+387 (0)61 15 69 03 (Viber)

FARAH Sarajevo

Importanne centar IV sprat,
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

+387 (0)33 59 29 00
+387 (0)33 59 29 01

Radno vrijeme - Tuzla

Radno vrijeme - Sarajevo

2018 © DKC Farah Tuzla, sva prava pridržana | Design by: Web studio NESA