Njega lica by Farah

Regenerativni tretmani lica

Koža je kontinuirano izložena raznim štetnim uticajima. Prašina, izlučivanje znoja, masnoće sprječavaju disanje kože i zatvaraju pore te koža djeluje umorno i iscrpljeno. Posebnu njegu zahtijeva suha koža sklona borama i iritaciji. Za rješavanje ovakvih problema u Dermatološko kozmetičkom centru FARAH pripremljeni su specijalni programi prilagođeni svakom tipu kože:

1. ACADEMIE SCIENTIFIQUE DE BEAUTE - Sve češće naša je koža suočena sa mnogobrojnim agresijama i mora da se bori protiv opuštanja. Da bismo zadržali lijepu i zdravu kožu, veoma je važno održati njen balans uz odbranu od štetnih uticaja iz okoline. Da bi odgovorila različitim zahtjevima kože, Academie Scientifique de Beaute je kreirala liniju visokokvalitetnih kozmetičkih preparata, a mi u Dermatološko kozmetičkom centru FARAH, toplo ih preporučujemo:

 • LIFTING TRETMAN I UČVRŠĆAVANJE SA  VITAMINOM C – za sve tipove kože 
  Ovaj tretman se preporučuje posebno za umornu kožu i kožu o kojoj se nije vodilo računa, ili kožu koja pokazuje znake rane atrofije i predstavlja pravi novi način zaštite lica. Potpuni efekat može se primijetiti poslije nekoliko tretmana: kožu normalizira, vraća joj otpornost i čvrstoću. Takođe odgovara masnoj koži zahvaljujući svojstvu da steže i otklanja masan sjaj.
 • TRETMAN ESENCIJALNIM ULJIMA – za osjetljivu kožu
 • TRETMAN HIALURONSKOM MODELING MASKOM – PRINT TRETMAN
  daje vlažnost epidermu kroz osmozu, stimuliše i daje snagu koži podsticanjem prirodne razmjene zahvaljujući prisustvu algi. Pojačava prodiranje aktivnih sastojaka.
 • TRETMAN TERMO - AKTIVNA (GIPSANA) MASKA -za sve tipove kože
  Termo – aktivna maska ima vazodilatirajući efekat zahvaljujući emisiji toplote, koja pomaže prodiranje aktivnih sastojaka prisutnih u kremama i ampulama koje se koriste. Ovaj vazodilatirajući efekat praćen je i vazokonstruktivnim efektom. Ovaj specifičan tretman je veoma efikasan za veoma suhu kožu, kao i za masnu problematičnu kožu. Savršen je protiv bubuljica. Nakon nanošenja, temperatura će brzo rasti i osjetiće se u periodu ud 3 minute. Maska se pretvara u gips, a nakon skidanja daje izuzetan efekat svježine.
 • OKSIGENI I STIMULATIVNI TRETMAN – SOIN OXYGENANT STIMULANT za sve tipove kože, posebno žute, pušačke kože
  Veoma dobro uklopljene komponente proizvoda daće koži mekan izgled. Ima jako dobro djejstvo i na gornji sloj epiderma. Od prvog tretmana tkiva se hrane kiseonikom stimuliziraju se. Ovaj tretman nadoknađuje oštećenja nastala uslijed stresa, pušačkog zagađenja sredine, djelovanja infracrvenih zraka, klima uređaja, termičkih šokova. Smanjuje iritaciju i negativnu reakciju kože, pogotovo kod stanovnika većih gradova čija je koža često osjetljivija.
 • HIDRATANTNI TRETMAN – HYDRATATION OPTIMALE – za savršenu hidrataciju svih tipova kože

2. GLYTONE PROFESSIONAL medicinski piling - Inovativni tretman za mladolik izgled Vaše kože

VAŠA KOŽA JE DRAGOCJENA, ONA ZASLUŽUJE SVU NAŠU PAŽNJU

Novost u estetskoj dermatologiji je GLYTONE PROFESSIONAL medicinski piling glikolnom kiselinom - odnedavno dostupan i u BiH Krajem 2009, dermatolozima naše regije po prvi puta je predstavljen novi odjel u sklopu Laboratorija Pierre Fabre – Pierre Fabre Dermatologie Esthétique i nova linija proizvoda Glytone Professional. Pierre Fabre Dermatologie Esthétique na nov način pristupa estetskoj i korektivnoj dermatologiji, kombinirajući stručnost i etičnost te nudeći ciljana i učinkovita rješenja za očuvanje vitalnosti i pomlađivanje kože. Unatoč redovnoj njezi kože, neki estetski problemi zahtijevaju dermatološke tretmane, ali samo po preporuci doktora. Prvi korak u očuvanju mladolika izgleda kože lica su lokalni tretmani koji omogućuju restrukturiranje kože lica, a jedan od tih tretman je i medicinski piling glikolnom kiselinom. Inovacija, odnedavno dostupna i u Bosni i Hercegovini, samim tim naravno i u Dermatološko kozmetičkom centru Farah, su Glytone Professional medicinski pilinzi glikolnom kiselinom, cjelovit i kontroliran program koji ujedinjuje proizvode za profesionalnu upotrebu u doktorskoj ordinaciji i one koje pacijenti primjenjuju samostalno kod kuće. Inovativnost i učinkovitost ovi proizvodi potvrdili su uspješnim razvojem posljednjih 15 godina na izuzetno zahtjevnom tržištu SAD-a u ovom segmentu estetske dermatologije.

Šta je medicinski piling?
Medicinski piling je tretman kojim se određenim postupcima (ljuštenjem, guljenjem, skidanjem) uklanjaju slojevi kože zajedno s nepravilnostima koje se na njoj javljaju, kako bi se dobila nova koža. Što je piling dublji, to se potkožno tkivo (dermis) više stimulira na proizvodnju supstanci koje koži osiguravaju hidrataciju, čvrstoću i elastičnost, a to su hijaluronska kiselina, kolagen i elastin. S obzirom na dubinu djelovanja, razlikujemo tri tipa pilinga: površinski, srednje duboki i duboki. Dubina djelovanja ovisi o hemijskom proizvodu koji se koristi, njegovoj koncentraciji i broju primijenjenih slojeva.  Za površinske pilinge koriste se alfa-hidroksilne kiseline (AHA), kao što su glikolina i mliječna kiselina, ili trikloroctena kiselina (TCA) slabije koncentracije (10 - 15 posto). One uklanjaju površinski sloj kože (epidermis), dugotrajno stimuliraju potkožno tkivo i time potiču kožu na regeneraciju.
Površinski piling jednostavan je i učinkovit tretman za svaki tip kože, od adolescentske do zrele. Primjenjuje se u tretmanu akni, za smanjenje aktivnosti žlijezda lojnica, izglađivanje plitkih ožiljaka, uklanjanje mrlja i keratoza te posvjetljivanje kože. Učinkovit je i kao anti-age tretman koji će zagladiti sitne bore, rehidrirati i vratiti sjaj umornoj i sivoj koži.

Kako bi tretman medicinskog pilinga glikolnom kiselinom bio učinkovit i rezultirao vidljivim promjenama, osmišljen je Glytone Professional protokol, koji se sastoji od tri faze:

 1. faza - GLYTONE STEP UP: priprema kože prije tretmana medicinskim pilingom glikolne kiseline
 2. faza: GLYTONE PROFESSIONAL: tretman medicinskim pilingom glikolne kiseline
 3. faza - GLYTONE POST OP: njega kože nakon tretmana medicinskim pilingom glikolne kiseline.

GLYTONE STEP UP faza pripreme kože prije tretmana medicinskim pilingom glikolne kiseline.

Priprema kože za piling od izuzetne je važnosti jer testira njezinu osjetljivost, smanjuje mogućnost nastanka komplikacija, omogućava bolje i homogenije prodiranje medicinskog pilinga tokom tretmana te poboljšava učinkovitost. Tretman započinje dvije sedmice prije samog nanošenja medicinskog pilinga visoke koncentracije u specijaliziranom dermatološko – kozmetičkom centru. Cilj ove faze je optimizirati odnos učinkovitosti i podnošljivosti medicinskog pilinga pripremom površinskog sloja kože (epidermisa) postupnim povećanjem koncentracije glikolne kiseline. Pripremu kože pacijent započinje samostalno, kod kuće, koristeći 15 dana prije tretmana kreme na bazi glikolne kiseline niže koncentracije. Ujutro se koristi Glytone Step 1 dnevna krema (dvije teksture - za suhu ili masnu kožu) koja sadrži 2 posto glikolne kiseline. Navečer se koristi Glytone Step 2 noćna krema koja sadrži 5,5 posto glikolne kiseline i 0,05 posto retinaldehida. Uz to što ove kreme djeluju keratolitički i hidratiziraju kožu, noćna krema dodatno potiče obnovu ćelija.

GLYTONE PROFESSIONAL tretman medicinskim pilingom glikolne kiseline
Provodi ga specijalno educirana osoba – prije nanošenja pilinga potrebno je temeljito očistiti i odmastiti kožu Glytone losionom 2u1. Piling se nanosi na kožu u tankom sloju uz pomoć farmaceutske inovacije - medicinskog pilinga u obliku jednokratne maramice u koncentracijama od 30, 50 ili 70 posto. Nakon što je piling nanesen na kožu, ostavlja se na koži dok se ne postigne crvenilo (do pet minuta). Normalno je za to vrijeme osjetiti peckanje. Kiselina se neutralizira Glytone neutralizatorom i ispire Avène termalnom vodom. Odmah nakon tretmana na kožu se nanosi Glytone Post Op krema umirujućeg hidratantnog djelovanja. 

GLYTONE POST OP faza njege kože nakon tretmana medicinskim pilingom glikolne kiseline Cilj ove faze je smiriti iritaciju i obnoviti kožu, pa stoga jedan do tri dana nakon tretmana u ordinaciji, pacijent primjenjuje Glytone Post Op kremu umirujućeg i hidratantnog djelovanja. Nakon toga ponovno započinje s pripremom kože za sljedeći tretman i za to vrijeme ponovno koristi Glytone Step 1 i Glytone Step 2 kreme. Kako bi se sačuvao efekat medicinskog pilinga i spriječile nuspojave kao posljedica negativnog utjecaja sunčevih zraka na kožu, nakon prvog tretmana pa sve do kraja terapijskog niza tretmana obvezno je zaštiti kožu od sunca Glytone kremom za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom SPF 50+.

Piling glikolnom kiselinom izaziva postupno uklanjanje ćelije za ćelijom, što ne ostavlja vidljive posljedice, osim prolaznog crvenila, pa se može ubrzo i ponoviti. Da bi se dobili vidljivi rezultati te kako bi glikolna kiselina potaknula prirodnu obnovu kože, preporučuje se pet do šest tretmana u razmacima od dvije do tri sedmice.

OSTALI REGENERATIVNI TRETMANI LICA

3. PEEL OFF MASKE – zeleni čaj, grožđe – za regeneraciju i osvježenje kože

Peel – off maska zeleni čaj
Izvrsna maska za osvježenje, opuštanje i učvršćivanje svih tipova kože (od normalne do masne). Uklanja odumrle stanice i upija višak sebuma. U trenu pruža obilje vlage koži. Nakon uklanjanja maske, koža je napeta, na dodir nježno meka, a bore su manje uočljive.
Peel - off maska grožđe
Povoljno utječe na pomlađivanje i obnavljanje zaliha vlage za sve tipove kože, posebno suhe i normalne. Blagotvorno umiruje osjetljivu kožu, a umornoj koži vraća energiju. Nakon uklanjanja maske, koža je napeta i lijepe ružičaste boje, a na dodir nježna i glatka.

4. POLIMOIST (KOLAGENA) MASKA - za dubinsku hidrataciju i smanjenje bora Jača elastičnost i napetost kože, sprječava nastanak bora te omogućuje potpunu njegu suhe osjetljive, zrele i zahtjevnije kože. Bogato hidratizira kožu i zateže je te ima antistresno djelovanje.

5. MODELAGE MASKA - za regeneraciju kože i protiv bora
Preporučuje se u tretmanima:

 • anti-age,
 • intenzivne regeneracije,
 • zrele i nečiste kože,
 • vitalizacije umorne i suhe kože i
 • učvršćivanja grudi.

Oslobađanjem topline, hiperemijom i odvajanjem limfe najbolje se iskorištavaju djelotvorne tvari preparata za njegu.

6. ANTISTRES MASKA - za kožu s proširenim kapilarama
Ima antistresni učinak, te je izrazito blagotvorna za sve tipove kože s proširenim kapilarama (kuperoza). Jača stjenke kapilara, obnavlja epidermu, učvršćuje strukturu kože i bogato je hidratizira. Pri njezi kože s proširenim kapilarama kao podlogu koristimo Extra sensitive Anticouperose serum. Već nakon prve primjene koža je glatka, meka i lijepog tonusa, a crvenilo, koje je posljedica proširenih kapilara, vidljivo se smanjuje.

7. FITOAROMATIČKE MASKE U OBLIKU GELA

 • Maska Oranža – naranča - protiv prvih bora
  Potiče prokrvljenost suhe kože i kože sklone borama te hrani kisikom sve njezine slojeve, povećava njezinu sposobnost primanja hranjivih tvari i izdašno je hidratizira. Bore postaju manje vidljive, a povećavaju se elastičnost i mekoća kože.
 • Maska Melona – dinja - za intenzivnu hidrataciju
  U vrlo kratkom razdoblju nadoknađuje nedostatak vlage. Stanice dobivaju dovoljnu količinu vlage, pa nabreknu, a koža se napne i izravna. Odmah su uočljivi izrazita svježina i zdrav sjaj kože.
 • Maska žajbelj – kadulja – za masnu kožu
  Površinski čisti kožu, sužava pore, upija suvišnu masnoću, regulira rad žlijezda lojnica i smanjuje prekomjerno izlučivanje masti. Neutralizira djelovanje bakterija na koži. Ima antistresni učinak. Umiruje kožu nakon čišćenja.
 • Maska adstringens – za masnu i nečistu kožu
  Uspostavlja ravnotežu između vlage i lipida te osvježava masnu i nečistu kožu. Regulira rad žlijezda lojnica, sužava pore, čisti kožu, upija višak masnoće te neutralizira djelovanje bakterija na koži. Svježina i adstringentno djelovanje vidljivi su odmah.
 • Energetska maska “R” - za sve tipove kože osim kuperozne
  Vrlo brzo vitalizira umornu, suhu i atrofiranu kožu. Vraća joj tonus, a vidljiv je i efekt podizanja kože. Dubinski čisti, pa se preporučuje za masnu kožu i kožu sklonu aknama. Djeluje i antistresno te antiseptično. Blaga hiperemija uobičajena je. Upozorenje: Kod proširenih kapilara ne preporučuje se primjena maske "R".
 • Medna maska “M” - za masnu i nečistu kožu
  Ubrzava izmjenu tvari i obnavljanje epiderme, sužava pore i smanjuje, odnosno regulira aktivnost žlijezda lojnica. Umiruje i dezinficira kožu te ublažava posljedice čišćenja.
 • Medna maska “S” - za suhu i atrofiranu kožu
  Umiruje, dezinficira i ublažava posljedice čišćenja. Potiče prokrvljenost te dotok hrane i kisika u stanice. Pokreće prirodni proces obnavljanja, obnavlja zalihe vlage i vidljivo zateže kožu.

Pratite naš rad

Dermatološko kozmetički centar
Farah Tuzla

Sa radom smo počeli 1998. godine i od tada centar zrači pozitivnom energijom, isijava toplim emocijama te postaje ogledalom nas samih.

FARAH Tuzla

Ulica Ivana Ribara broj 15,
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

+387 (0)35 25 55 55
+387 (0)35 25 55 06

FARAH Sarajevo

Importanne centar IV sprat,
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

+387 (0)33 59 29 00
+387 (0)33 59 29 01

Radno vrijeme - Tuzla

Radno vrijeme - Sarajevo

2018 © DKC Farah Tuzla, sva prava pridržana | Design by: Web studio NESA