Njega tijela by Farah

Kurje oko – uzrok i liječenje

Kurje oko je izrazito bolno zadebljanje kože, na jednom ili više mjesta istovremeno, na jednom ili oba stopala, a nastaje kao posljedica djelovanja sila uslijed nepravilne statike čitavog stopala.

Kurje oko nastaje zbog grubog utiskivanja površinskog sloja kože u dubinu u vidu trna koji predstavlja sam korjen promjene. Oko toga se stvara kružno zadebljanje koje može imati od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u prečniku. Ove promjene su vrlo bolne, te remete život i svakodnevne aktivnosti. Kurje oko se najčešće javlja na dijelu tabana bliže prstima, zatim na petom prstu sa spoljne strane, a često se stvara i na peti.Kurje oko na stopalu je tvrdo i veoma bolno dok na bočnoj strani prsta obično ima blažu formu i mnogo je mekše. Clavus (kurje oko) je zapravo modifikovani žulj, čiju sredinu zauzima okrugla rozasta tvorevina u obliku čepa, koja je opkoljena uskim prstenom.Ta sredina kurjeg oka, siva i zrnasta, a veličine sočiva daje zajedno sa prstenastom lamelom na periferiji izgled oka.Kurje oko je osjetljivo na pritisak i boli pri promjeni vremena. Nalazi se najčešće na dorzalnoj strani 2. i 5. prsta noge ili u interfalangealni prostorima 3. i 5. falange, gdje ima izgled oka jarebice. Često se i inficira. Povod za pojavu kurjeg oka je patološka statika noge ili pretijesna obuća ili obadva činioca skupa.

Može se reći da je kurje oko poziv u pomoć kože protiv uske ili loše obuće. Isto tako mogu nastati kao posledica “krivih” prstiju stopala (posledice deformisanih prstiju). Uzrok je opet obuća.

Prevencija i liječenje

Prevencija se sastoji u nošenju udobne obuće, redovnoj higijeni stopala, povremenoj masaži - naročito poslije dužeg hodanja ili stajanja.

Nije preporučljivo koristiti “prirodne” metode za rješavanje problema kurjih očiju, pokušavati nekim nožićem, skalpelom ili nečim sličnim izrezati kurje oko, jer rizikujete da dobijete infekciju pa se problem udvostručuje. Nije preporučljivo koristiti ni flaster i slične proizvode jer oni sadrže salicilnu kiselinu koja ima osobinu da okolinu kože omekšava i nagriza. Ako se flaster pomakne malo u stranu zahvatiće zdravu kožu u okolini i biti uzrok daljim oštećenjima.

Prvenstveno se preporučuje medicinski pedikir. Osoblje Farah centara je educirano u specijalnoj školi za medicinsku pedikuru “Medi Ped” u Zagrebu kod voditelja tečaja Zlatka Tenšaka, jednog od najpoznatijih medicinskih pedikera u regiji. Godinama, osoblje Farah centara vrlo vješto, efikasno, brzo i bezbolno rješava problem kurjeg oka. Medicinskim skalpelom se vadi kompletan sadržaj koji se formirao u obliku bolne,tvrde kuglice. Nakon odstranjivanja, klijent ne smije osjetiti bol izuzev ako je već upaljeno, u tom slučaju preporučuje se antibiotik kao i antibiotska krema za kućnu njegu. Postupak je nekada neophodno ponoviti nekoliko puta. U nekim slučajevima, potrebno je uraditi i krioterapiju (zaleđivanje.

Odstranjivanje kurjeg oka laserom

U novije vrijeme sve veći broj pacijenata kurje oko uklanja laserom a za to se koriste dvije metode erbium laser ili, ako se očekuje krvarenje, CO2 laser. Intervenciju vrši isključivo doktor.

Laser veoma brzo uklanja kurje oko i to samo jednim tretmanom koji se radi pod lokalnom anestezijom i traje svega pet minuta.Uklanjanje je potpuno a pacijent ne osjeća nikakav bol ili nelagodnost.Na mjestu gdje se nalazilo kurje oko ostaje mala rana koja se svakodnevno previja i štiti od infekcija zavojem ili flasterom. Kad se prekine s previjanjem doktor zavisno od stanja može preporučiti i mazanje kremom. Odmah poslije uklanjanja bol koji je uzrokovalo kurje oko nestaje i klijent osjeća veliko olakšanje. Ali ako se stvore uslovi koji su doveli do prve pojave, kurje oko se može opet pojaviti i zato poslije intervencije obavezno treba nositi udobnu mekanu obuću, dobro održavati svakodnevno higijenu stopala, a poslije dužeg hodanja ili stajanja masirati stopala.

Svako ko je osjetio bol i neprijatnosti koje donosi kurje oko ne bi smio da na njih zaboravi i da zanemari preventivne mjere.

Pratite naš rad

Dermatološko kozmetički centar
Farah Tuzla

Sa radom smo počeli 1998. godine i od tada centar zrači pozitivnom energijom, isijava toplim emocijama te postaje ogledalom nas samih.

FARAH Tuzla

Ulica Ivana Ribara broj 15,
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

+387 (0)35 25 55 55
+387 (0)35 25 55 06
+387 (0)35 27 62 81 
+387 (0)61 15 69 03 (Viber)

FARAH Sarajevo

Importanne centar IV sprat,
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

+387 (0)33 59 29 00
+387 (0)33 59 29 01

Radno vrijeme - Tuzla

Radno vrijeme - Sarajevo

2018 © DKC Farah Tuzla, sva prava pridržana | Design by: Web studio NESA