Njega tijela by Farah

Njega stopala

Da bi zaista važili za lijepu i njegovanu ženu, njegovanog muškarca, posebnu pažnju trebate posvetiti i njezi svojih stopala. To više nije samo pitanje estetike, već i dobrog zdravlja. Mirišljave soli, maske i kreme koje omekšavaju kožu imperativ su neovisno koje je godišnje doba. Jeste li znali da pri svakom koraku naše noge nose težinu tri puta veću od težine našega tijela? Stoga su upravo noge i stopala u najvećoj mjeri izloženi fizičkim opterećenjima. Pored toga koža stopala stari mnogo brže od kože na ostalim dijelovima tijela jer je izložena brojnim vanjskim i unutrašnjim utjecajima, poput neprimjerene i nepravilno oblikovane obuće koja koži onemogućuje disanje i uzrokuje prekomjerno znojenje. Naša su stopala konstantno u pokretu i održavaju tijelo u ravnoteži dok hodamo, trčimo ili plešemo.

Oslanjamo se na njih pri svakom koraku, no vrlo često im ne iskazujemo dovoljno brige, naročito u zimskim mjesecima kada su sputane teškim cipelama i toplom odjećom. Zaboravljamo da vitalnost i zdravlje nogu ovisi i o pravilnoj cirkulaciji koju spomenuti faktori također usporavaju. Kako bismo spriječili pojavu zdravstvenih tegoba i bolova u nogama, svojim bismo stopalima s vremena na vrijeme trebali podariti ugodan, opuštajući tretman pedikure. Danas za pedikurom poseže i sve veći broj muškaraca koji su svjesni da su za savršen izgled važne neprimjetne sitnice kao što su njegovane ruke, noge i sređeni nokti. U Dermatološko kozmetičkom centru FARAH nudimo usluge klasične (njegovalne) pedikure i medicinske pedikure. Naši kozmetičari su stekli posebno obrazovanje za šta su certificirani, za tretman pedikure posebno medicinske. Medicinska pedikura podrazumijeva pedikuru + rješavanje problema na stopalima kao što je kurje oko, žuljevi i sl.

Jeste li znali da pri svakom koraku naše noge nose težinu tri puta veću od težine našega tijela? Stoga su upravo noge i stopala u najvećoj mjeri izloženi fizičkim opterećenjima. Pored toga koža stopala stari mnogo brže od kože na ostalim dijelovima tijela jer je izložena brojnim vanjskim i unutrašnjim utjecajima, poput neprimjerene i nepravilno oblikovane obuće koja koži onemogućuje disanje i uzrokuje prekomjerno znojenje. Naša su stopala konstantno u pokretu i održavaju tijelo u ravnoteži dok hodamo, trčimo ili plešemo. Oslanjamo se na njih pri svakom koraku, no vrlo često im ne iskazujemo dovoljno brige, naročito u zimskim mjesecima kada su sputane teškim cipelama i toplom odjećom. Zaboravljamo da vitalnost i zdravlje nogu ovisi i o pravilnoj cirkulaciji koju spomenuti faktori također usporavaju. Kako bismo spriječili pojavu zdravstvenih tegoba i bolova u nogama, svojim bismo stopalima s vremena na vrijeme trebali podariti ugodan, opuštajući tretman pedikure.

PEDIKURA
Danas za njegovalnom pedikurom poseže i sve veći broj muškaraca koji su svjesni da su za savršen izgled važne neprimjetne sitnice kao što su njegovane ruke, noge i sređeni nokti. U FARAH centrima nudimo usluge klasične (njegovalne) pedikure i medicinske pedikure. Naši kozmetičari su stekli posebno obrazovanje za šta su certificirani, za tretman pedikure posebno medicinske. Medicinska pedikura podrazumijeva pedikuru + rješavanje problema na stopalima kao što je kurje oko, žuljevi i sl.

REFLEKSNA MASAŽA STOPALA
RefleksologijaPotječe iz Kine, a na Zapad se širila zajedno s akupunkturom. Osim toga postoje dokazi da su refleksnu masažu koristili i primitivni narodi u Keniji kao i američki indijanci. U početku su je koristili samo narodni iscjelitelji. Početkom prošlog stoljeća česti naziv za refleksoterapiju bio je ZONSKA TERAPIJA, a jedan od prvih koji je koristio tai naziv bio je dr. Fitzgerald iz Amerike koji je ovu terapije koristio kao jedan oblik anestezije kada je obavljao male operativne zahvate te pri olakšavanju bolova kod porođaja. Dr. George Starr White i dr. Riley bili su takoder jedni od pionira u proučavanju refleksoterapije, a njihova učenica Eunice D. Ingham počela je širiti ovu metodu diljem SAD-a održavajući brojne seminare i radionice. S vremenom metoda je zbog izuzetnih pozitivnih efekata dobila i naučna priznanja. Time se njena primjena počela sve više izučavati i u suvremenoj medicini te je i prihvaćena u potpunost,i kao i akupunktura, iako nema dovoljno jasnih objašnjena o principu njenoga djelovanja.

U refleksoterapiji koriste se samo ruke, odnosno pritisak prstima na refleksna područja koja se nalaze na stopalima. Područja i tačke na stopalima koje odgovaraju odredenim organima u tijelu bit će osjetljivija, a ponekad i vrlo bolna, ovisno o poremećaju i blokadama energije u dotičnim organima. Tretmanom refleksologije te se neravnoteže mogu otkloniti, a pored toga tretman je idealan za cjelokupnu revitalizaciju organizma. Tretman refleksoterapije može biti izvrstan način dijagnosticiranja energetskog stanja pojedinih organa i organizma u cjelini. Kod refleksoterapije važno je da fizioterapeut poznaje 10 osnovnih zona koje uzdužno dijele tijelo sa svake strane medijalne linije. Pored stopala refleksne točke nalaze se na dlanovima i glavi pa se često kombinira rad na stopalima i rad na dlanovima ili rad na glavi. Takoder mogu se obradivati samo dlanovi ukoliko stopala imaju neke akutne upalne procese ili druga oboljenja.

Jedna od prednosti refleksoterapije je što je široko primjenjiva - može se izvoditi na malim bebama, ali isto tako i kod odraslih osoba u poodmakloj dobi. Važna prednost reflekosterapije je i njena mogućnost rane dijagnostike jer refleksoterapeut može uočiti područja u kojima je zastoj energije ili blokade puno prije nego što se pojave simptomi bolesti.

Prilikom masaže u cilju otkrivanja bolnih točaka posebna pažnja se posvjećuje na pojavu tupog ili oštrog bola. Ukoliko je bol oštar i prodoran (npr. pri povrijeđenom stopalu), onda je bol lokalnog karaktera dok je duboka i tupa bol odraz bolesnog organa koji se nalazi u toj zoni stopala.

Kako se odvija tretman?
Klijent može sjediti iii ležati. Terapeut nakon zagrijavanja stopala raznim rotacijama i blagom masažom prelazi na specifične tačke koje masira jagodicama prstiju u kružnim kretnjama. Svaku bolnu točku treba masirati oko pet minuta. U početku je bol jaka, a kasnije postaje sve manja i tupija do potpunog nestanka. Rezultat je pokretanje energije u organima gdje energija nije slobodno protjecala ili slabijenje dotoka energije u organima koji su imali višak energije.Blagi pritisci terapeuta imaju analgetički efekt, odnosno smanjenje i nestanak bola. Pri izrazito jakom efektu masaže javlja se reakcije u čitavom organizmu što je dobro kod stanja premora, malaksalosti, opće revitalizacije organizma i za poboljšanje pamćenja i koncentracije.

Jedan ciklus terapija obuhvaća 10-20 tretmana u trajanju 30-45 minuta svakodnevno tokom 10 ili 20 dana. Reflekosterapija je izuzetna metoda prevencije i preporuča se jedan puta sedmično za održavanje zdravog organizma.

Ostale dobrobiti: stimuliranje metabolizma, eliminiranje toksičnih tvari, stimuliranje različitih žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, smanjenje glavobolje, smanjenje bolova u leđima, smanjenje menstrualnih tegoba.

Ne preporučuje se osobama koje imaju:

  • visoku temperaturu
  • upalu vena
  • psihičke bolesti
  • gljivična oboljenja na stopalima
  • rane na stopalima

Pratite naš rad

Dermatološko kozmetički centar
Farah Tuzla

Sa radom smo počeli 1998. godine i od tada centar zrači pozitivnom energijom, isijava toplim emocijama te postaje ogledalom nas samih.

FARAH Tuzla

Ulica Ivana Ribara broj 15,
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

+387 (0)35 25 55 55
+387 (0)35 25 55 06
+387 (0)35 27 62 81 
+387 (0)61 15 69 03 (Viber)

FARAH Sarajevo

Importanne centar IV sprat,
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

+387 (0)33 59 29 00
+387 (0)33 59 29 01

Radno vrijeme - Tuzla

Radno vrijeme - Sarajevo

2018 © DKC Farah Tuzla, sva prava pridržana | Design by: Web studio NESA