Detaljnije o članku

Limfna drenaža, tretman koji čuda čini

LIMFNA DRENAŽA, TRETMAN KOJI ČINI ČUDA

Limfna drenaža je složena terapeutska masaža koja koristi vrlo lagani pritisak i duge, nježne, ritmičke poteze za povećanje protoka limfe i smanjenje količine toksina u vašem tijelu.

Limfni sustav

Limfni sustav je dio imunološkog sustava vašeg tijela i pomaže u borbi protiv infekcija. Limfa je bistra, blago žuta tjelesna tekućina koja transportira hranjive tvari i kisik u stanice. Putem skuplja toksine i ispire ih kroz limfne čvorove. Glavni limfni čvorovi nalaze se u vratu, pazusima i preponama. U tijelu imate približno dvaput veću količinu limfnih, nego krvnih stanica. Međutim, za razliku od krvi, koju pumpa vaše srce, limfni sustav nema pumpu. Limfnu tekućinu pokreće pritisak u krvnim žilama i kretanje vaših mišića.

Za šta se koristi limfna drenaža?

Limfna drenaža može imati blagotvoran učinak na opće zdravlje. S obzirom na to da je limfa ključna za održavanje vašeg imunološkog sustava, poboljšanje protoka i njezina drenaža je dobra za vas na više načina. Ona može:

 • smanjiti vjerojatnost oboljenja od prehlada i virusa, jer pomaže vašem tijelu da se bori s infekcijom i ubrzava liječenje te oporavak od bolesti;
 • pomoći kod zadržavanje vode u organizmu, jer protjecanje limfne tekućine, s obzirom na to da je ne pokreće “pumpa”, nakon dugog sjedenja može usporiti i uzrokovati oticanje nogu ili prstiju;
 • potaknuti gubitak težine, jer ubrzanje limfnog sustava ubrzava i vaš metabolizmam te pomaže u učinkovitijem izgaranju kalorija;
 • olakšati simptome alergije;
 • poboljšava teksturu vaše kože smanjivanjem oticanja, dajući vam čiste, zdrave pore.

Koristi se i kao tretman protiv celulita!

Naučnici su dugo istraživali zašto zapravo celulit nastaje. Smatra se da je korijen problema sadržan upravo u limfnim žlijezdama. Ne postoje pravila. Celulit mogu da imaju i mršave i žene sa viškom kilograma, i one koje se hrane zdravo i one koje vježbaju svakoga dana. Vidljiv i bolan celulit bode oči i baš tada žene odlučuju da probaju sve kako bi ga uklonile. Prvo počinju sa kremama, pa sa korekcijom ishrane, pa se odlučuju na medicinske i kozmetičke tretmane.

Celulit je zaista teško ukloniti. ali sada već u DKC Farah imamo rješenja.

Limfna drenaža, maderoterapija, tretmani – body wrapping, radiovalovi, kavitacija, s naše strane, eliminacija nezdravih navika s vaše strane jesu recept za eliminisanje celulita.

Postupak

Ova terapeutska masaža obično se odvija u toploj sobi jer je toplina vrlo važan faktor kada je u pitanju stimuliranje limfnog toka, , uz relaksirajuću muziku i ambijent. Terapeut limfnu drenažu izvodi na stolu za masažu dok ste diskretno prekriveni postavljenim ručnicima.

Limfna drenažna masaža je specifična masaža koja koristi vrlo lagani pritisak i duge, nježne, ritmičke poteze te meke pulsirajuće pokrete u smjeru limfnih čvorova. Radi se približno slično kao klasična masaža, sa određenim pokretima ruku koji se ritmično ponavljaju i prilagođavaju krvnim sudovima i njihovom rasporedu i toku. Bitan  je pritisak ruke i intenzitet, jer treba da bude tačno toliki da djeluje na potkožno i na kožno tkivo, a ne na mišiće. Mora da se pazi da pritisak ne bude jak, jer se tako ne dobija željeni efekat.

Naime, cilj je da se nagomilana tečnost potisne ka limfnim žlijezdama i da se izlučivanjem izbaci iz organizma. Odličan je tretman i za regeneraciju tkiva. Služi da odblokira limfne kanale i krvne sudove i tako dolazi do pročišćenja organizma i do smanjenja bolova uslijed nataložene limfe. Djeluje čak i ako ga ne osjetite, odnosno kada su pokreti pri masaži mali i nježni. Ujedno ima pozitivan uticaj na nervni sistem, na mišićni i na imuni sistem. U limfnoj cirkulaciji krije se eliksir mladosti i života.

Ovaj tretman najviše se izvodi na nogama, na rukama, stomaku, leđima, bokovima, stopalima, ali i na licu!

LIMFNA DRENAŽA NOGU

Kada je limfna cirkulacija u nozi blokirana, od infekcije, zračenja ili drugih ozljeda, tekućina se može nakupiti u nozi, uzrokujući oticanje. U tom slučaju masažni terapeut započinje masažom limfnih čvorova u području prepona, na vrhu vaše noge. Onda vas lagano masira niz nogu sve do stopala, pomičući tekućinu prema čvorovima. Osim toga, radi na istezanju vezivnog tkiva oko gležnjeva, a na kraju masira samo stopalo. Kombinacija detaljne masaže stopala s limfnom drenažom nogu ne samo da je vrlo opuštajuća, već zapravo stimulira cijeli imunološki sustav.

Poslije limfne drenaže preporučuje se da se unosi što više vode i da se smanji slana hrana, odnosno so uopšte. Poželjno je da se povede računa o ishrani i da se unosi što više vitamina i zdrave hrane kako bi se obogatio organizam. Treba izbjegavati cigarete i alkohol.

Vrlo je važno da samu limfnu drenažu izvodi stručnjak! To nije obična masaža, već vrlo složena terapeutska tehnika za koju je potrebna posebna obuka koju su završili i terapeuti Farah centra.

Kontraindikacije

U nekim slučajevima ne biste se trebali podvrgnuti limfnoj drenaži.

Relativne kontraindikacije:

 • nizak pritisak,
 • hiperfunkcija štitnjače,
 • bronhalna astma,
 • svježa tromboza,
 • bolesti bubrega,
 • rana trudnoća,
 • uklonjena slezena,
 • menstruacija,
 • kemoterapija.

Apsolutne kontraindikacije:

 • akutna upalna stanja praćena povišenom tjelesnom temperaturom,
 • maligna oboljenja s metastazama,
 • bolesti srca,
 • tuberkuloza i tromboza.

Pratite naš rad

Dermatološko kozmetički centar
Farah Tuzla

Sa radom smo počeli 1998. godine i od tada centar zrači pozitivnom energijom, isijava toplim emocijama te postaje ogledalom nas samih.

FARAH Tuzla

Ulica Ivana Ribara broj 15,
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

+387 (0)35 25 55 55
+387 (0)35 25 55 06
+387 (0)35 27 62 81 
+387 (0)61 15 69 03 (Viber)

FARAH Sarajevo

Importanne centar IV sprat,
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

+387 (0)33 59 29 00
+387 (0)33 59 29 01

Radno vrijeme - Tuzla

Radno vrijeme - Sarajevo

2018 © DKC Farah Tuzla, sva prava pridržana | Design by: Web studio NESA