Ožiljci od akni se čine kao dvostruka kazna – prvo se morate boriti s bubuljicama (koje izgledaju svakako, samo ne lijepo), a sada ostaju ožiljci kao podsjetnik. Može li se nešto učiniti s njima?

Šta su akne?
Akne su bubuljice i/ili crvenilo koje nastaje kad se pore kože začepe raznim masnoćama i mrtvim stanicama kože. Upravo je to savršeno mjesto za rast bakterija koje tako stvaraju kvržice pune gnoja – akne. Najčešća bakterija koja uzrokuje akne je Propionibacterium acnes. U tinejdžerskim godinama hormonalne promjene uzrokuju jače stvaranje masnoća na koži, što povećava problem s aknama.

TIPOVI AKNI

 1. Umjerene – bubuljice s bijelim ili crnim vrhom. 
 2. Srednje teške – crvene, upaljene bubuljice bez bijelog vrha ili s njim.
 3. Teške – bolne kvržice ispod kože koje su natečene i pune gnoja. (Ovaki su slučajevi srećom ipak rijetki).

Većina ožiljaka ostaje od teškog oblika akni. Stoga je najbolje da čim se ovakva akna pojavi, odmah započeti s liječenjem kod dermatologa. U svakom slučaju, nikako se ne smiju istiskivati. S vremenom mogu same nestati. Ako su ipak ostali ožiljci ili rupice, postoji nekoliko načina njihova uklanjanja. Danas nije nikakav problem ukloniti ožiljke od akni. Nije moguće da se ožiljci uklone 100%, ali se može očekivati njihovo znatno smanjenje. Potrebno je uraditi samo prvi korak i odlučiti se na jedan od tretmana kako bi se uklonili ožiljci od akni jer već s jednim tretmanom vide se znatni rezultati:

1. LASERI (TEHNOLOGIJE)

Erbij i CO2 laser daju odlične rezultate za uklanjanje ožiljaka, ali uz oporavak od 3 do 4 tjedna. Nakon toga česta su dugotrajna crvenila lica do 6 mjeseci uz brojne komplikacije. Trenutno, metoda izbora za uklanjanje ožiljaka je FRAKCIJSKI LASER - revolucija u oblasti laserske tehnologije koji daje bolje rezultate od erbij i CO2 lasera bez takvih komplikacija.

FRAKCIJSKI LASER
U Dermatološko kozmetički centar Farah instaliran je najnoviji frakcijski laser koji označava najveću revoluciju u laserskim tretmanima. Laser umjesto jedne laserske zrake ima na stotine laserskih zraka unutar laserskog snopa. Prvi laser koji je radio na tom principu bio je Fraxel laser, gdje su tretmani jako bolni i neugodni te je mjesto tretmana potrebno bojati plavom maskom koja se teško skida. Sada, kod frakcijskog lasera koji se koristi u DKC Farah uklonjeni su nedostaci tretmana Fraxel laserom te je potreban upola manji broj potrebnih tretmana. Frakcijski laser koristi se u brojne svrhe te daje najbolje rezultate kod uklanjanja ožiljaka bilo koje vrste, osobito onih nastalih od akni, bora, melasme, pigmentacija izazvanih suncem kao što su staračke pjege na šaci te dekolteu, strija...

Frakcijski laser je poseban po tome što se u laserskom snopu nalaze brojne laserske zrake, a ne samo jedna zraka kao kod erbij i CO2 lasera. Na koži ostavlja trag kao bijele tačke. Ispod svake točke je oštećenje kože, kao čep koji se izbaci i tako ukloni ožiljak. Tretman ne boli i nije neugodan. Prosječno je potrebno 1 do 3 tretmana da se ožiljci znatno smanje
Karakteristike tretmana frakcijskim laserom:

 1. Sam tok tretmana je gotovo bezbolan (osjeti se samo lagano peckanje)
 2. Nije potrebna anestezija,
 3. Traje sat vremena
 4. Oporavak traje od 2 do maksimalno 5 dana ovisno o broju prolaza.
 5. Nakon tretmana izgledate kao da ste zaspali na suncu. nije potrebna upotreba antibiotika, na tretirano mjesto potrebno je samo par sati nakon tretmana stavljati obloge i mazati odgovarajućom kremom.

2. MIKRODERMABRAZIJA

Kod mikrodermabrazije koža se specijalnim aparatom lagano usisava i stalnim pokretima masira. Istovremeno se na kožu nanose sterilni kristali. Na taj se način skida prvi sloj kože bez korištenja kiseline ili termičkih komponenti. Djelovanjem masaže i istodobno skidanjem gornjeg sloja, donji sloj kože aktivira nove kožne stanice i stvara novi kolagen. Zahvat se izvodi ambulantno između deset i trideset minuta. Nekoliko minuta nakon zahvata može doći do pojave laganog crvenila koje se povlači u roku od jednog sata. Odmah nakon mikrodermabrazije koža će biti očišćena, a zatim kremom za njegu kože zaključno se nahrani. Sveukupno, potrebno je izvesti najmanje šest zahvata, u razmacima od 7 dana.

Microdermabrasija nije povezana s velikim rizicima jer se odvija bez kirurškog zahvata i upotrebe kiselina. Ipak, može doći do pojedinih popratnih pojava na dotičnim mjestima zahvata:

 • crvenila,
 • laganog oticanja,
 • stvaranja tanke kraste,
 • posvjetljenja ili potamnjenja kože.

Preporučuje se kao proširenje terapije akni, zadebljanja kože, finih ožiljaka na licu.

3. PUNJAČI (FILERI)

Punjači, masno tkivo – ubrizgava se volumen i tako ispunjava defekt kože. Koriste se obično za veće ožiljke i defekte kože. Metode nisu bolne i neugodne te daju dobre rezultate.

4. HEMIJSKI PILINZI

Hemijski piling je medicinski tretman u toku kojeg se na kožu nanosi rastvor određene kiseline s ciljem uklanjanja oštećenog sloja kože. Ovaj postupak omogućava obnavljanje uklonjenog sloja kože novim i zdravijim slojem. U zavisnosti od dubine dijele se na površne, srednje duboke i duboke pilinge. Tretman preporučuje i radi isključivo naš dermatolog. U zavisnosti od vrste ožiljaka navedeni pilinzi se mogu kombinovati sa drugim vrstama pilinga ili drugim procedurama što opet preporučuje dermatolog. Broj tretmana zavisi od tipa i težine ožiljaka. Nekada je dovoljan samo jedan piling, ali najčešće je neophodno od 3 do 6 ponavljanja za dobijanje maksimalno mogućeg pozitivnog efekta.

Površni pilinzi se mogu ponavljati na 7 - 14 dana dok se dublji pilinzi mogu ponavljati na 4 - 6 sedmica. Pošto je neophodno potpuno izbjegavanje sunca dublje pilinge nije preporučljivo raditi u toku vrućih ljetnih mjeseci. U vrijeme kada se pilinzi rade neophodno je izbjegavanje sunca i nanošenje krema sa visokim faktorom zaštite od sunca.