Vječni problem svijetle kože

Na licu se primjećuje svaka promjena, bilo crvenkaste ili smeđkaste. Takođe, današnja kultura brzog životnog ritma, stalnog pritiska uspješnosti stavlja imperativ lijepog i besprijekornog izgleda. Razumijevanja za mrlje i kapilare na licu nema. Na kraju, niko ne voli imati mrlju niti na košulji, a pogotovo ne na licu. Sa starenjem se se na licu i na rukama pojavljuju različite mrlje tipa lentigines, pigmentacije, staračke ili sunčane pjege i reakcija je uvijek ista – potrebno ih je ukloniti.

Melanin je kožni pigment koji se producira u melanocitima, ćelijama bazalnog sloja epiderma. Postoje bitne razlike u količini melanina vezanog za različite rase. Melanin je pigment koji nas štiti od opekotina tako što pravi tzv. melaninski štit iznad korneocita – ćelija kože, a takođe na štiti od karcinoma kože i prekancerskih lezija. Svakako da zaštita ni kod crne kože nije potpuna!

Međutim postoji i negativna strana melanina, kao što je sposobnost vezivanja različitih hemikalija, metala, lijekova i droga (npr. kokaina) koji bi bio izlučen iz organizma. Upravo na slično principu djeluje Hidrokinon koji blokadom enzima tirozinaze blokira stvaranje pigmenta melanina.

Ako isključimo genetski faktor, koji svakako ima veliku ulogu u stvaranju pigmentacija, postoje brojni uzroci kao što su :

  • Hormonalni uzroci (npr. trudnoća)
  • Terapija estrogenima (kontracepcija)
  • Tumori nandbubrežne žlijezde
  • Prehrana (manjak vitamina B 12)
  • Lijekovi i neke hemikalije (tetraciklini, kozmetički preparati)
  • Neke kožne bolesti
  • Upala kože – inflamatorne hiperpigmentacije
  • Tumori kože
  • Izlaganje suncu

Terapija pigmentnih lezija se sastoji iz dva dijela. Prvi dio su kreme koje pacijent nanosi u kućnim uslovima. Od preparata se koriste najčešće krema sa 2% Hidrokinonom. Druga suspstanca koja se koristi u liječenje pigmentnih promjena je Azelaična kiselina (Skinoren) krema. Treća supstanca je Glikolna kiselina i vitamin C, koji su obično podesniji za veće površine lica ili kod osjetljivih koža. Hidrokinon ili Azelaična kiselina (Skinoren) imaju ulogu izbjeljivača, dok glikolna kiselina vrši stalni piling, odnosno ljušti mrtvi sloj ćelija kože. Svakako da primjena krema mora biti praćena i sa adekvatnom zaštitom od sunca, kako bi terapija bila uspješna.

U profesionalnom tretmanu radi ubrzavanja skidanja pigmentacije i postizanja još boljih rezultata se preporučuje kombinacija 10 do 20% pilinga sa salicilnom kiselinom, 40 do 70 % Glikolne kiseline, kao i 20 do 35% TCA – hemijski piling. Ovakvi tretmani štite i podmlađuju kožu, izazivaju snažniju produkciju kolagena, poboljšava se tonus ćelija kože, smanjuju se bore, pa se u kombinaciji sa Botox tehnikom i ubacivanjem hijaluronske kiselinme (Restylane) koriste u anti – aging programima.

U terapiji pigmentnih promjena je vrlo bitno unositi i odgovarajuće količine minerala i vitamina (beta karoten, selen, vitamin E), u cilju usporavanja starenja i stvaranja pigmentacija. Za one koji nemaju dovoljno vremena dolaziti na tretmane ili su nestrpljivi u očekivanju rezultata se konačno može ponuditi nešto sasvim novo: KTP– laser – 532 nm, snažni diodni laser selektivne talasne dužine od 532nm koji se sa velikim afinitetom veže za hemoglobin i Q switched Tattoostar laser koji se veže za melanin u pigmentnim promjenama i koji se sa velikim uspjehom koristi širom Evrope i SAD za odstranjivanje crvenih kapilara od 0.3mm do 3 mm i pigmentnih mrlja na licu, rukama i nogama!

Pigmentne promjene mogu imati formu kružnih pjega koje se mjestimično povezuju (lentigines) ili difuznih koje imaju oblik melazme. Potrebno je uraditi 2 ili 3 tretmana, efekat je vidljiv neposredno po tretmanu jer crvenkasti kapilari postaju sivkasti, kao i pigmentacije. Dva do tri dana potrebno da dođe do potpunog povlačenja kapilara i mrlja- Tretman je bezbolan, potrebno je uraditi masažu ledom prije samog tretmana. Kontraindikacija gotovo da i nema (ne radi se kod crnaca i Arapa i kod upaljene i bolesne kože). Oba lasera pripadaju Klasi 4B lasera za koji se mora imati certifikat i rukovanje je dozvoljeno isključivo educiranim ljekarima (dermatolozi, plastični hirurzi).

I na kraju važna napomena: kada smo pjegu skinuli, moramo se i dalje stalno štititi od sunca adekvatnom zaštitom kako bi smo spriječili ili batrem usporili stvaranje novih!